Marc Constandse werd zo’n twintig jaar geleden gegrepen door Roemeense zigeunermuziek, en die muziek heeft hem nooit meer losgelaten. In de band Parne Gadje is Constandse de frontman en bandoneonspeler. De kenners zullen zich nu fronsend afvragen: “een bandoneon bij zigeunermuziek?” Toch vallen de bedenkingen die je op papier misschien zou kunnen hebben volledig weg als je de muziek van Garne Padje hoort. Want waar het in die muziek om draait is de passie voor muziek, de gedrevenheid en de ziel waarmee er gespeeld wordt. Constandse werd bovendien ook geraakt door de Griekse rembetika en de blaasmuziek van de Balkan.

Als je zelf niet bent opgegroeid als zigeuner zit je misschien ook minder vast aan eeuwenoude tradities die in ere gehouden moeten worden. Feit is dat Constandse en zijn band Parne Gadje muziek maken die volledig doordrongen is van de passie die hoort bij de Oosteuropese muziek waar hij zelf zo door geraakt werd, maar dat hij er ook elementen aan toe weet te voegen die uit bijvoorbeeld de industrial punk komen. Constandse wist bovendien een geïnspireerd gezelschap bij elkaar te krijgen. Bassist is de Australische songwriter Dan Tuffy. Gitarist extraordinaire is Michiel Hollanders, een man die zelf instrumenten bedenkt, maakt en bespeelt, zoals de velofoon of de fietsbandbas. En dan is er nog de briljante blazer Gerwil Kusters. Op hun albums kun je naast de bandoneon, die in deze Balkanmuziek heel natuurlijk blijkt te klinken, ook de genrevreemde dobro horen. En ook die klinkt hier alsof hij volkomen op zijn plaats is.

Beide albums van Garne Padje zijn even sterk, en allebei hebben ze ook dat ongepolijste dat bij deze muziek hoort, terwijl tegelijkertijd de arrangementen heel geraffineerd in elkaar zitten. Soms klinkt het allemaal ook jazzy geïmproviseerd, waarbij je kunt horen dat de bandleden zeer goed aan elkaar gewaagd zijn. Echte wereldmuziek, waarbij verschillende muzikale culturen volstrekt natuurlijk met elkaar integreren. Avontuurlijke muziek ook, en Europese soulmuziek. Mooimooi.

  • Parne Gadje – Isi Li Vilo Akate? – Smoked Recordings SR 003
  • Parne Gadje – O Manus – Smoked Recordings SR 004
  • Bizoagor 

terug naar de startpagina van moors magazine

»