El Periquín betekent eigenlijk Petertje, en het is feitelijk de koosnaam die de Nederlandse flamencogitarist Peter Kalb in Spanje kreeg. Diálogos is zijn derde cd, en Kalb blijkt ook hier weer zijn volstrekt eigen weg te kiezen, waarbij het startpunt steeds de flamenco lijkt te zijn, maar bij de invulling zou je kunnen zeggen dat Kalb regelmatig buiten de vakjes kleurt, met prachtige resultaten. El Periquín swingt in ieder geval altijd, en door zijn licht jazzy aanpak klinkt de muziek ook altijd soepel en gemakkelijk.

De dialogen worden verrassend genoeg gevoerd met muziekinstrumenten die in de flamenco niet zo gebruikelijk zijn, zoals de bas van Carles Benavent en de mondharmonica van Tollak Ollestad. Percussionist Martin Verdonk is de derde sparringpartner. El Periquín is een virtuoos op de flamencogitaar, maar tegelijk is hij ook flexibel, en je hoort dat er spannend muziek gemaakt wordt samen, jazzy, romantisch, melancholisch en steeds kiezend voor het avontuur. En dat avontuur wordt steeds zelfverzekerd aangegaan, waarbij ongemerkt de grenzen van de flamenco worden afgebrokkeld, zonder dat de passie wordt aangetast.

Dialogos is het derde album van El Periquín, en ook deze keer is het een groot genoegen hem op zijn muzikale reis te kunnen volgen. Alle composities zijn overigens geschreven door El Periquín. Een zeer mooi album. Op zijn site kun je niet alleen luisteren naar zijn muziek, maar ook een filmpje bekijken.