Een aantal jaren geleden kocht ik een Engels muziekblad waar een cd’tje bijzat. Het was een sampler van Pete Hawkes en Dave Swarbrick die een klein half uurtje duurde. Een schitterend half uurtje, dus na een paar weken intensief draaien was ik wel nieuwsgierig genoeg om op zoek te gaan naar meer muziek van deze mannen, maar in het blad was verder niets over Pete Hawkes te vinden, en op het hoesje stond dat de twee cd’s van Hawkes alleen via “direct order” te krijgen waren bij Select Records. Een adres in Londen en een e-mailadres leverden beide geen enkele reactie op. Jammer.

Een jaar later waren we die sampler nog steeds niet zat, en toen zijn we maar weer eens op internet gaan speuren, en we kwamen uiteindelijk terecht bij Pete zelf. Hij was heel verbaasd, want met die sampler was werkelijk alles misgegaan wat er maar mis kon gaan: het blad was vergeten hun advertentie met de bestelinformatie te plaatsen, en de Londense distributeur was een maand later zelfs failliet gegaan.

Pete Hawkes bleek in Australië te wonen, en hij vond het zo leuk dat er iemand was die al die moeite had gedaan om zijn muziek te vinden, dat hij ons meteen zijn twee cd’s opstuurde.
Secrets, Vows & Lies
is een cd waarop Hawkes zingt en gitaarspeelt, Unspoken Riddles is een instrumentale cd. Dave Swarbrick, bekend van Fairport Convention, speelt op de eerste als gastmuzikant viool.

Secrets Vows and Lies is nog steeds een meer dan fantastische cd die ik iedereen ongezien kan aanbevelen. En het toeval wil dat hij zojuist door Pete opnieuw in eigen beheer is uitgebracht, met twee nieuwe nummers. Mooie liedjes, goede teksten, zeer mooi uitgevoerd, beetje melancholiek. Pete Hawkes is een zeer prima singer/songwriter, en dit is weer zo’n plaat die bij elke draaibeurt beter wordt, en dat is altijd een kenmerk van ware kwaliteit. Je zou het folkblues kunnen noemen, en als je houdt van de jonge John Martyn of Nick Drake is Pete Hawkes een absolute aanrader.

Pete stuurde me een aantal exemplaren van de nieuwe versie van Secrets, Vows & Lies, met de vraag of ik zijn “agent” in Nederland wou zijn. Inmiddels heeft hij ook een stapeltje exemplaren van Unspoken Riddles (een prachtige instrumentale cd) en Melancholy Cello opgestuurd, dus ook die kun je nu bij mij bestellen. Duur zijn ze niet – zestien euro per stuk voor de eerste twee, veertien voor Melancholy Cello, die ook wat korter is. En dan betalen wij de portokosten.
Je kunt hier naar het nummer Housewife’s Lament luisteren (in ieder geval een minuut of twee van dat nummer), en we verzekeren je dat de rest net zo goed is.

Mooie muziek? Bestel dan nu meteen een van de cd’s van Pete bij ons. Zeg even welke cd je wilt hebben, geef je adresgegevens even door, en dan vertellen wij je waar je het geld naar kunt overmaken. Oh, en elk hoesje is ook nog eens gesigneerd, dus je krijgt nog een uniek exemplaar ook, dus waar wacht je nog op?

het gesigneerde hoesje