De ondertitel van de compilatie-cd Phantom Guitars is duidelijk: A Cool Collection of Twangin’ Guitar Instrumentals From The UK 1961-1964. Britse instrumentals in de stijl van de Ventures en de Shadows, al is het hier vaak net wat minder gepolijst, wat het feitelijk nog net een tikkeltje leuker maakt.

Het is muziek die perfect kan dienen als soundtrack bij televiesieseries uit die tijd of vroege James Bondfilms. Bombastisch op een pretentieloze, vrolijke, grappige manier. Mooie muziek voor bij het werk of tijdens een autorit. Het landschap wordt er net een fractie wijdser van.

Het lezen van de “liner notes” is ook erg leuk, want omdat er over de meeste bands die je hier hoort nauwelijks iets bekend is (soms hebben ze maar één of twee singles gemaakt) wordt er veel onzin-informatie gegeven zoals het feit dat de vader van Elton John ooit trompet speelde bij Bob Miller & The Millermen (maar niet op het nummer dat je hier te horen krijgt), of dat Holliesdrummer Bobby Elliott ooit speelde bij de Fentones van Shane Fenton (maar ook hij is hier niet te horen).

Dat de bands allemaal van de Britse eilanden komen is ook nog niet helemaal zeker, want het nummer van The Gimmicks dat we horen komt van een Frans ep-tje, dus wellicht was dat een Franse band. The Hunters zijn dan weer niet onze hollandse Hunters, maar een Engelse band uit Hertfordshire.

Voor alle nummers van dit vrolijkmakende verzamelalbum geldt dat er met overduidelijk zeer veel plezier en overgave gespeeld wordt, en dat het daardoor bijna tijdloze muziek wordt die nog steeds erg leuk is.