Pipes & Drums, oftewel doedelzakken en trommels, bespeeld door het eerste regiment van de Schotse Garde. Ruim vijf kwartier walhalla voor liefhebbers van doedelzakmuziek, maar niet alleen voor de pure afficionado’s van de pure doedelzak. Want gelukkig weten ze het hier goed te doseren, en wordt er hier ook af en toe gezongen, en is het Batallion uitgebreid met een heuse rocksectie die af en toe van zich laat horen. Folk, rock, filmmuziek, en gasten als zangeressen Kate Rusby en Isla St Clair zorgen ervoor dat het een cd is geworden waar iedere liefhebber van Schotse folk zijn vingers bij af kan likken.

Het repertoire is ook niet al te star – er worden traditionals gespeeld, maar ook bijvoorbeeld The Gael, dat Dougie MacLean schreef voor de film The Last of the Mohicans. Het hoesje van de cd is wat dat betreft wat bedrieglijk, want de muziek klinkt door de bank genomen maar voor een klein deel zo traditioneel en authentiek als hier gesuggereerd wordt. Al met al een verrassend goed album uit onverwachte hoek.

  • Pipes & Drums – 1st Battalion Scots Guards – featuring Kate Rusby & Isla St Clair – From Helmand to Horse Guards – ARC Music EUCD2338

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.