De ondertitel van Het Plaatjesboek van Leo Blokhuis is “een muzikale ontdekkingsreis”. Dat is een mooie omschrijving van dit boek, want Blokhuis gaat aan de hand van zestien klassieke popliedjes dwars door de hele popgeschiedenis, met soms opmerkelijke zijsprongen. Wat dat betreft zijn de mooiste verrassingen te vinden op de cd die bij het boek zit, want daar horen we niet een versie van Lady Madonna, maar de instrumentale Bad Penny Blues van Humphrey Lyttelton, waarvan de intro wel erg veel op die van het veel later geschreven Lady Madonna lijkt.

En zo zijn er juist op die cd meer uitzonderlijke nummers te vinden. De manier waarop Dave van Ronk zich als een schorre kraai door House of the Rising Sun heenwerkt is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Dat we Wild Thing in een versie van de schrijver van het lied, Chip Taylor, horen is niet alleen erg leuk, maar Taylor laat ook horen dat je in dat nummer kunt fluisteren en even later een overtuigende scheurende rockgitaarsolo kunt inbouwen. Mooi. En de schitterende uitvoering van Dylan’s Don’t Think Twice, It’s All Right zet je ook meteen aan tot een speurtocht.

En dat is uiteindelijk het leuke van dit boek. Blokhuis doet feitelijk hetzelfde wat we in dit magazine ook proberen te doen – het delen van enthousiasmes. Hij vertelt aanstekelijk en uitgebreid over bijzondere liedjes op zo’n manier dat je meteen naar je platenkast loopt om er de muziek bij te gaan zoeken. Nu is het bijgeleverde cd’tje ook al een fraaie prikkelaar, want aan je eigen platenkast heb je al gauw niet meer genoeg – dat wordt speuren en zoeken. Het boek is niet alleen met liefde geschreven, maar ook met liefde in elkaar gezet, door Blokhuis zelf, met ontzettend veel en leuk illustratiemateriaal. Een boek waar je om te beginnen al verlekkerd in gaat bladeren, dan lezen, en dan met de muziek erbij er nog eens induiken. Daarnaast hou ik ook erg van prikkelende lijstjes, en die zijn hier volop te vinden.

Eigenlijk hebben we maar één kritische opmerking – de cd zit nu in een lullig papieren zakje in het softcover boek geplakt. Dat lijkt nergens naar. De volgende keer graag een boek op singleformaat met harde kaft waar de cd ingeklikt kan worden. Gezeur in de marge, ik weet het. Want dit boek is gewoon een dikke aanrader, voor iedereen die van muziek houdt, en ook voor de gevorderde luisteraar. Want dat is het mooie van Blokhuis – hij weet niet alleen de beginnende popliefhebber enthousiast te krijgen, ook de kenners vinden hier genoeg verrassends.

het begin van hoofdstuk 9 - louie louie...

een van de prikkelende lijstjes...