Birdsong at Morning is een trio rond singer/songwriter Alan Williams, die ook de zanger van de band is. Hij produceerde, arrangeerde, dirigeerde en mixte ook hun album Signs and Wonders, en hij schreef alle nummers op één na, The Logical Song van Supertramp, en dan weet je ook meteen in welke hoek je de muziek van deze band moet zoeken – King Crimson, Yes en andere progrockbands zijn duidelijke inspiratiebronnen, vooral als de strijkers erbij gehaald worden. Dat zijn overigens de momenten die ik zelf het minst sterk vind, want hoe intiemer hoe beter geldt in het geval van Birdsong at Morning.

Het trio bestaat naast Alan Williams uit bassist Greg Porter en gitariste Darleen Williams, die er beide al een ruime muzikale carrière op hebben zitten. Daar komen drummer Ben Wittman en gitarist Thomas Juliano bij en een twintigkoppig strijkorkest.

Het thema van het album is dat overal schoonheid te vinden is, ook in kleine, onopmerkelijke plekken. En nogmaals, de intieme stukken laten juist ook dat thema het beste tot zijn recht komen. Een album met een aantal hoogtepunten en een paar zwakkere momenten. Het wordt aangeboden in een hoesje met een reguliere cd plus een blu-ray schijf waarop je van elk nummer ook nog een video erbij krijgt.

Luister hier naar een paar fragmenten:

birdsong at morning - signs and wonders     
birdsong at morning - the logical song     
birdsong at morning - etraordinary     
birdsong at morning - kehena shuffle