Emilia Tuovila ja Väijytys is de naam van een Finse band die een schitterende ep uitbracht. Dat wil zeggen – het is een cd met slechts drie nummers, maar dat zijn wel lange nummers, twee van ruim zes minuten, en eentje, het titelnummer Kirjoitan Tämän, duurt bijna negen minuten, dus je klokt toch op een klein half uurtje af, maar dat gevoel heb je absoluut niet, vreemd genoeg, want elk nummer is zo gevarieerd en zit zo vol verrassende wendingen en subtiele details, dat je het gevoel hebt naar een veel langer album te luisteren.

De muziek die ze maken wordt voor een groot deel bepaald door het machtige geluid van de cello, die er ook voor zorgt dat he soms het gevoel hebt dat je naar hedendaagse kamermuziek zit te luisteren. Maar deze Finnen roeren er ook subtiel wat tango doorheen, terwijl de basis folk en rock is, en dan met name de variant die we wel gothic rock noemen. Dat klinkt als een vreemde mix, maar bij deze band klinkt het allemaal heel natuurlijk, en dat heeft voor een deel te maken met de prachtige zang van de frontdame, Emilia Tuovila.

De band bestaat uit Emilia Tuovila (zang, akoestische gitaar), Topi Patjas (synthesizer, saxofoon), Markus Rantala (gitaar), Otsa Ԝeckroth (bas), Elisa Ԝistuba Lorca (cello) en Ossi Nurmela (backing vocals).

Ik ben normaal niet zo dol op ep-tjes, maar dit korte album is mooi uitgebalanceerd en helemaal goed, dus een absolute aanrader. En het smaakt allemaal absoluut naar meer. Een band om in de gaten te houden.

Luister hier naar een paar fragmenten: