Eerst luisteren, dan verder lezen, want deze band komt uit een geheel andere hoek van de wereld dan je zou verwachten, dus luister eerst maar eens onbevooroordeeld naar hun muziek. Dan hoor je prachtige liedjes, magnifiek pianospel, dat zomaar stroomversnellend kan versnellen, machtig mooie strijkers, maar ook stevige, bijna rock-achtige stukken, alles in een mooi uitgebalanceerd geheel, met een fraaie spanningsboog die niet alleen binnen elk nummer klopt, maar die ook het hele album perfect in balans houdt. De liedjes worden afgewisseld door kortere instrumentale intermezzo’s, en ook dat werkt heel goed.

Iamthemorning is een Russische band rond zangeres Marjana Semkina en pianist Gleb Kolyadin die beide klassieke muziek studeren op het conservatorium van St Petersburg. Ze hebben ook goed naar minimal music geluisterd, en kennen de westerse klassieken goed. Zangeres Marjana Semkina zingt bovendien in vrijwel perfect Engels, en ze weten hoe ze een strijkkwartet kunnen laten klinken. Je kunt dit progrock noemen, maar dan doe je deze band zwaar tekort, want hier worden weer eens allerlei genregrenzen overschreden. Je hoort er Russische invloeden in terug, wat het al een unieke klankkleur geeft, samen met die onderliggende minimal music-ritmes die steeds terugkeren, maar ze weten vooral hun eigenzinnige eigen muziek te maken.

De liedjes zijn goed, de melodieën zijn goed, de zangeres is goed, de pianist is goed, de arrangementen zijn goed, en met elkaar, en met de strijkers en de gastmuzikanten, gebeurt er iets magisch wat alleen bij echt goede muziek gebeurt, en dan groeit een album bij elke draaibeurt. Een aanrader dus.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.