Lowlands is, anders dan je misschien zou verwachten met een bandnaam als deze, geen Nederlandse band, en anders dan je zou verwachten als je naar de muziek begint te luisteren, ook geen Amerikaanse of Britse band. Lowlands is verrassend genoeg een Italiaanse band, door een criticus wel omschreven als “grunge van buiten, roots van binnen”, en daar zit op een vreemde manier wel wat in.

Het album Beyond begint met het snoeiharde nummer Angel Visions, en als je niet van dat soort muziek houdt en je haakt na beluistering van dat eerste nummer af, dan mis je een heleboel, want Lowlands laat verderop horen dat ze als band heel wat veelzijdiger en subtieler zijn dan je na dat eerste nummer zou verwachten. Overigens is datzelfde eerste nummer ook behoorlijk goed, zeker als je het wat vaker beluistert, maar verderop zitten pas de echte pareltjes verborgen zoals het titelnummer Beyond. Beyond is een album dat redelijk wat muzikale uitersten laat horen, maar dat uiteindelijk toch aanvoelt als een afgewogen, uitgebalanceerd album met veel afwisseling en magnifieke arrangementen.

Lowlands is een band om in de gaten te houden, zeker als je ook naar hun tribute-album voor Woody Guthrie hebt geluisterd, waarin ze weer een andere kant van zichzelf laten horen. Dit zijn rootsrockende tovenaars die fascinerende dingen voor elkaar krijgen. Mooi mooi. Een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.