Mitch Ryder and the Detroit Wheels stond in de jaren zestig garant voor heerlijk ruige rock’n’ roll en ook later maakte Mitch Ryder in zijn eentje met verschillende bands nog een aantal geweldige albums die ik nog steeds met enige regelmaat draai. Zoek het nummer Freezin’ in Hell maar eens op, dan hoor je wel wat ik bedoel – die gruizige stem, dat meeslepende spel. Tijdloze rock.

En nu is er Mitch Ryder Appearing with Guests – en wat voor gasten! James Williamson van The Stooges, Wayne Kramer van MC5, Sylvain Sylvain van de New York Dolls, Cherie Currie van The Runaways, Brian Auger, Jou Louis Walker, Linda Gail Lewis, Shirley King en nog veel meer. En wat meer is – de vierenzeventigjarige Ryder klinkt geweldig – zijn stem is nog net zo mooi gruizig als vroeger, zijn timing en frasering kloppen nog steeds perfect en de band is steeds perfect op stoom.

Het album start meteen goed met Devil with a blue dress (met James Williamson op gitaar) en gaat meteen door met wat stevige nummers als Cool Jerk (met Wayne Kramer op gitaar en Brian Auger op piano) en Dirty Water (met Sylvain Sylvain op gitaar en zang), maar Ryder zet later ook een heel fraaie Dock of the Bay neer en een geweldige You Send Me. Een album met enkel hoogtepunten en een welkome en verrassende come-back van een rock-icoon dat we te weinig hebben gezien de laatste jaren.

  • Mitch Ryder appearing with guests – Detroit Breakout – Cleopatra CLO1271
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Detroit Breakout

Luister hier naar een paar fragmenten:

mitch ryder - devil with a blue dress     
mitch ryder - cool jerk     
mitch ryder - dirty water