Soms zijn de redenen waarom je een plaatje links laat liggen vrij banaal – de naam Penny Nichols bijvoorbeeld, en dan ook nog de ondertitel van het album Colors of the Sun – “Penny Nichols sings the early songs of Jackson Browne” – hmm, dat kan niks zijn. Pas toen later het album Golden State binnenkwam en ik daar toch maar eens naar ging luisteren ontdekte ik dat Penny, ondanks haar wat onnozele voornaam, toch best kon zingen en niet onaardige liedjes kon schrijven. Hier daarom alsnog aandacht voor Colors of the Sun, het album met liedjes van Jackson Browne, en voor Golden State.

Nichols groeide op in California, in Los Angeles, San Gabriel Valley en Orange County, en ze herinnert zich niet alleen de eucalyptusbomen, de palmbomen en het strand, maar ook de vrouwen met de exotische namen die haar moeder waren als haar moeder er niet was. Op haar nieuwe album staat het liedje Guadeloupe, dat precies daarover gaat, en dat niet alleen maar een schrijnend eerbetoon is aan al die illegale vrouwen, maar dat ook terloops een inkijkje geeft in Nichols’ achtergrond, en de manier waarop ze in het leven staat – ze komt duidelijk uit een zeer welgestelde familie, en op de een of andere manier klinkt dat in al haar liedjes door. Ik wil niet meteen zeggen dat haar toon koloniaal is, maar laten we zeggen dat de geur van de koloniale houding er wel is.

Haar eigen teksten zijn niet slecht, maar soms op het naieve af, en een stuk minder intelligent dan ze zelf waarschijnlijk denkt. De arrogantie en het zelfbewustzijn zijn er wel, maar er klinkt een bepaalde onnozelheid door, die licht irriteert.

Tot zover de negatieve feedback. Nichols heeft een goede stem, ze zingt prima en overtuigend, en ze heeft een meer dan uitstekende band die gedreven speelt, waardoor je twee mooie westcoast-popalbums krijgt in de sfeer van Eagles, Jackson Browne en consorten. Dat is niet zo heel verwonderlijk, want er spelen wat muzikanten mee die ook bij Browne al acte de presence gaven. Nichols en Browne kennen elkaar al van het prille begin van hun muzikale loopbaan, dus dat Nichols koos voor de vroege liedjes is niet zo gek – ze doet er bovendien ook echt wat moois mee. Op Golden State laat ze bovendien horen dat ze ook zelf prima liedjes kan schrijven.

Luister hier naar drie fragmenten uit Colors of the Sun:

colors of the sun     
song for adam     
fountain of sorrow     

en luister hier naar drie fragmenten uit Golden State:

guadeloupe     
carbon canyon     
la man