Salle Gaveau is een Japanse punkrockband die tango speelt. Ze openen hun derde cd met de tangoklassieker La Cumparsita, waar hier bijna onherkenbaar tien minuten lang op geïmproviseerd wordt. De geest van de tango blijft daarbij opmerkelijk genoeg wel intact. Dat betekent dat er met passie gespeeld wordt, en dat er gewisseld wordt tussen bijna fluisterend zacht en snoeihard, en tussen lyrisch en melodieus en staccato hakkend.

De tango, die sinds Astor Piazzolla ook op een intelligente en geraffineerde manier gespeeld wordt, wordt hier in een punkrockbad ondergedompeld en komt daaruit triomfantelijk boven. De band draait om gitarist Natsuki Kido, die niet alleen snoeiharde riffs kan spelen, maar die met zijn gitaar ook elektronische foefjes uithaalt. Naast die elektrische gitaar, die voor de tango vrij ongewoon is, worden de traditionelere tango-instrumenten bespeeld: piano, bas, accordeon en viool.

De tango wordt hier vooral gebruikt als uitgangspunt, of als basisstramien, want verder hoor je hier ook avantgardistische jazz en worden er verder niet veel grenzen gerespecteerd. Mooie, avontuurlijke muziek dus. Ook het hoesje is apart, want onder de cd liggen twee ronde kartonnetjes met informatie aan de ene kant en een schilderij aan de andere.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.