In de jaren vijftig, begin jaren zestig had je redelijk wat gitaarbandjes die met mooi galmende gitaren gigantische instrumentale hits hadden – The Ventures, Telstars, Tornados, Shadows, maar ook Les Paul bijvoorbeeld. The Space Age Travellers nemen je meteen terug naar die tijd.

Gitarist BJ Baartmans schreef weliswaar alle nummers voor Adventures in the Shadows, maar hij was daarbij duidelijk geïnspireerd door al die heerlijke hits uit de jaren vijftig, die je overigens nog steeds rustig kunt draaien, want ze blijken volledig tijdloos te zijn. Baartmans weet ook de perfecte toon te treffen, niet alleen in de opgewekte nummers als de opener Phone Line, maar ook in de wat intiemere als Poppa Bebop.

Drummer Sjoerd van Bommel bewijst weer eens dat hij een van de beste en veelzijdigste drummers van ons land is, want ook hier weet hij alles precies op de goede manier vast te spijkeren. En bassist Gerco Aarts zorgt voor het cement, en met hem erbij klinkt dit trio als een volwaardige band, waarbij je je soms met verbazing zit af te vragen of je inderdaad maar drie mensen hoort spelen.

Je kunt dit zien als een nostalgisch plaatje, maar dan doe je het album toch echt tekort, want dit is ook nog eens een eerbetoon aan de grote jongens uit die tijd, en aan alle gitaarhelden die daarna kwamen en die van die jongens geleend hebben. Bovendien, en dat is misschien nog wel het belangrijkste – de Space Age Travellers laten horen dat deze muziek volstrekt tijdloos is, en nu misschien nog wel leuker dan ruim een halve eeuw geleden. Goed-humeur-muziek van de leukste soort! Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: