De leden van de Weight Band hebben of ooit zelf in The Band gespeeld of ze zijn heel direct en diep betrokken bij hun erfenis. The Weight Band is geen tribute band die eer wil bewijzen aan de legendarische Band van Rick Danko, Levon Helm, Garth Hudson en Richard Manuel, maar eerder een band die de draad weer wil oppakken waar The Band hem noodgedwongen heeft laten vallen.

Jim Weider, Marty Grebb, Brian Mitchell, Albert Rogers en Michael Bram vormen deze nieuwe Band, en op hun eerste album spelen ze nummers van de Band, Levon Helm en Colin Linden. Acht van de elf nummers zijn nieuw, en op Deal, een cover van een liedje van Jerry Garcia en Robert Hunter, hoor je Jackie Greene als gast zingen en en slidegitaar spelen.

De Weight Band ontstond in 2013 toen Jim Weider en Randy Ciarlante  – allebei voormalige leden van de Band – in de befaamde schuur van Levon Helm in Woodstock samen met Garth Hudson, een van de oorspronkelijke Bandleden, liedjes van de Band ging spelen. Dat inspireerde om de erfenis van de Band verder uit te dragen en leidde tot deze Weight Band. Ciarlante speelt overigens op een paar nummers mee als “special guest”.

Het is niet The Band, maar The Weight Band heeft wel precies begrepen waar het bij The Band om draaide – een combinatie van rock, blues, folk en nog het een en ander – Americanarock feitelijk. En ze zijn erg goed, buitengewoon aanstekelijk en ze maakten gewoon een erg goed album.

Luister hier naar een paar fragmenten:

the weight band - world gone mad     
the weight band - deal - feat. jackie greene     
the weight band - big legged sadie