De muziek van de legendarische Captain Beefheart was niet eenvoudig om te spelen – hij was berucht omdat hij zijn band eindeloos drilde omdat hij zijn muziek precies zo wilde laten klinken als hij het in zijn hoofd had. Intelligente, gelaagde rock die vaak nog een stap verder ging dan die van iemand als Frank Zappa.

Als je de muziek van Beefheart wil uitvoeren moet je dan ook van goeden huize komen. Gitarist Gary Lucas speelde een tijd in de band van Beefheart en kent het klappen van de zweep dus wel, en hij vond in Nona Hendryx, soulzangeres bij onder meer Labelle, een waardige performer die de teksten van de man op een overtuigende manier kon brengen.

Het resultaat mag er zijn, en het is misschien wel de toegankelijkste Beefheartplaat geworden die de Captain zelf nooit gemaakt heeft. Dat ligt ook aan de keuze uit het repertoire, want van een nummer als I’m Glad kan Hendryx prachtig een verzengende soulballad maken zonder Beefheart geweld aan te doen, en Too Much Time is op dezelfde manier ook een perfecte ballad voor Hendryx. Maar ook in de weerbarstiger Beefheartnummers laten Lucas en Hendryx horen dat ze de geest van Beefheart goed weten te pakken.

The World of Captain Beefheart is niet alleen een mooi eerbetoon aan een muzikaal genie, het is ook een fraaie manier om de muziek van de man levend te houden en aan een nieuw publiek te laten horen.

  • The World of Captain Beefheart – Featuring Nona Hendryx & Gary Lucas – Knitting Facory Records KFR1141-2
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: The World of Captain Beefheart

Luister hier naar een paar fragmenten:

sun zoom spark     
sure nuff'n yes i do     
i'm glad     
too much time