Thin Lizzy was de legendarische Ierse hardrockband van bassist-zanger-componist Phil Lynott. Lynott was een halfzwarte, verlegen (“softspoken”, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen) jongen die een rockster werd door zich in een leren broek te hijsen en met wat verdere hulp van drank en drugs. Dat laatste was erg jammer, want dat is zijn ondergang geworden. Lynott werd maar 35, en toen was zijn band, Thin Lizzy, al opgeheven.

Thin Lizzy is onder meer legendarisch omdat een aantal grote Britse gitaristen hier hun loopbaan begonnen. In die zin is de band te vergelijken met bands als de Yardbirds of John Mayalls Bluesbreakers die onder meer Jeff Beck en Eric Clapton voortbrachten. Bij Lizzy zien we onder meer Gary Moore langskomen, Snowy White en Midge Ure (die zichzelf later lachend “the worst guitarist Lizzy ever had” noemt). En die gitaristen deden iets wat uniek was en dat na al die jaren nog steeds uniek klinkt – twee leadgitaren spelen tweestemmig een riff. Op de een of andere manier maakt dat de muziek van deze band tijdloos en staat het allemaal nog steeds als een huis.

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de sterke liedjes van Phil Lynott, hoewel hun eerste hit ironisch genoeg de bewerking van de traditional Whiskey in the Jar was. Maar hun grootste hit, The Boys Are Back in Town, was wel degelijk van de hand van Lynott. Op deze ruimbemeten driedubbele cd krijg je drie uur en drie kwartier Thin Lizzy voorgeschoteld, en tot je stomme verbazing zit er geen zwak moment tussen. Na al die jaren (de opnames dateren van tussen 1971 en 1983, ruwweg) is er niets gedateerds in deze muziek te vinden. Een meer dan voortreffelijke keuze uit alle Thin Lizzy-albums, aangevuld met een paar nummers uit soloplaten van Lynott.

Je hebt na een paar nummers de onbedwingbare neiging om je koptelefoon op te zetten, de volumeknop naar rechts te draaien en luchtgitaar te gaan spelen. Behoefte aan een muzikale adrenalinekick? Koop deze driedubbelaar en je kunt de rest van de zomer vooruit!

  • Thin Lizzy Collected – 3cd – Universal Music 533 808-4

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.