The Coal Porters spelen bluegrass, maar ze doen dat niet bijster puristisch. Op hun album Durango (April 17 – April 30) – inderdaad tussen 17 en 30 april 2009 opgenomen in Bayfield, Colorado – hoor je veel zelfgeschreven nummers, een paar traditionals en een paar covers. De opmerkelijkste cover is die van Like A Huricane van Neil Young, wat in de originele versie een lang, duister grommend nummer is met de gruizige klagende sologitaar van Young in een hoofdrol. Hier wordt het een tamelijk opgewekt nummer, maar verrassend genoeg blijft het nummer juist in deze frisse bluegrassversie overeind.

The Coal Porters spelen redelijk frisse, helder klinkende bluegrass, maar ze zoeken daarbij wel de rand op en weten een traditional als Sail Away Ladies net dat licht rauwe te geven dat het nummer nodig heeft om voorgoed weer onder het stof vandaan te komen.

Hun eigen nummers zijn zeker zo goed, en ook hier geldt dat ze weliswaar met één voet in de bluegrasstraditie staan, maar tegelijk zeer krachtig en modern klinken. De speciale gasten zijn niet de minsten: Tim O’Brien speelt een paar mandolinesolo’s en Peter Rowan speelt gitaar en zingt mee op zijn eigen compositie Moonlight Midnight. Zingen doen alle vier de Coal Porters prima, ook samen, en ze spelen niet alleen lekker hecht samen, maar weten ook overtuigende solo’s neer te zetten. Sid Griffin schreef vijf nummers, Neil Herd drie terwijl Carly Frey het arrangement voor Sail Away Ladies schreef (en zij speelt hier ook die lekker ertegenaan schurende fiddle). Lekker plaatje!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.