De zoon van Kate Power was bevriend met de eenentwintigjarige Travis John, die “uitgezonden” werd naar Irak en daar sneuvelde. Kate kon niet bij de begrafenis zijn en daarom schreef ze het liedje waarmee de cd Pearls opent. Wat het zo’n aangrijpend liedje maakt is, dat het het verhaal vertelt van de zinloze dood  van een gewone Amerikaanse jongen. Power heeft bovendien een mooie, oudere stem en ze meent wat ze zingt.

De rest van deze cd wordt gevuld met liedjes van vier eerdere cd’s van Power en Einhorn. De stemmen passen perfect bij elkaar, en alle zelfgeschreven liedjes zijn sterk en worden prachtig gebracht. Ze hebben allebei op zich een mooie stem die bovendien bij mij binnenkomt, maar ze klinken ook bijzonder mooi als ze samenzingen. De begeleiding is ingetogen, met banjo, gitaar, bas, mandoline en af en toe fiddle, accordeon of pedal steelgitaar. Country-folk zou je het kunnen noemen, maar daar is het eigenlijk te intieme muziek voor.

Power en Einhorn wonen aan de westkust van de Verenigde Staten in Portland in de staat Oregon, waar ze een muziekinstrumentenwinkel hebben en een klein concertpodium waar elke zaterdagavond optredens zijn. Kleinschalig en knus, en dankzij deze in eigen beheer uitgebrachte cd kunnen wij er hier van meegenieten.
Einhorn en Power zijn duidelijk mensen die de muziek in het bloed hebben zitten. Het plezier van samen muziek maken straalt er steeds van af, maar ook de liedjes zijn duidelijk met veel liefde gemaakt, dat kun je aan alles merken.

Kortom: een juweel van een plaat. Overtuig jezelf en ga naar de website van hun platenmaatschappijtje Artichoke en luister daar naar een fragment van Travis John…

En als je dan de smaak te pakken hebt kun je rustig, zonder enig voorbehoud, al hun eerdere cd’s bestellen, want Pearls, dat een soort “best of” lijkt te zijn, is maar het topje van de ijsberg. Er staat op al hun cd’s geen zwak nummer. De meeste nummers zijn bovendien door Power en Einhorn zelf geschreven.

 • Kate Power & Steve Einhorn – Pearls – Artichoke Music KS006
  Met het aangrijpende Travis John, en een reeks pareltjes die doen snakken naar meer.
 • Kate Power & Steve Einhorn – Now & Then – Artichoke Music KS003
  Een prachtige melancholieke plaat, met onder meer het intieme liefdesliedje dat Steve voor Kate schreef, Hillbilly Lovesong. Ik loop het al weken te zingen. Prachtig!
 • Kate Power & Steve Einhorn – Tales from Puddletown – Artichoke Music SK004
  Onzinliedjes, of kinderliedjes voor volwassenen, hoe je het maar noemen wil. Dit doen ze zeker zo goed als de melancholieke liedjes. Een knusplaat van begin tot eind. Heel erg leuk.
 • Kate Power & Steve Einhorn – Harbour – Artichoke Music SK002
  De eerste officiële samenwerkingsplaat (al doen ze op Kate’s soloplaat ook al het een en ander samen) waarop je al heel goed kunt horen dat de twee het meer dan prima met elkaar kunnen vinden, zowel in het dagelijkse leven als muzikaal. Je hoort de verliefdheid bijna terug in de muziek, en dat is toch wel speciaal.
 • Kate Power – Dancing in the kitchen – Artichoke Music SK001(?)
  Kate’s eerste plaat, uit 1995, maar net zo mooi als de rest. Feel-good music.

Kijk ook op de website van Artichoke Music, waar je alle cd’s van Kate Power en Steve Einhorn kunt bestellen voor vijftien dollar per stuk. Dat is, zeker als je weet hoeveel de dollar nu waard is, te geef. En je haalt er een paar juweeltjes mee in huis.