De compilaties van Putumayo zijn altijd verrassend, en altijd erg goed. Dat geldt ook voor de twee verzamelaars die het label maakte met de muziek van Afrika. Bovendien is het de perfecte zomerplaat. Zonniger, vrolijker en relaxter kun je je muziek in de zomer niet wensen.

Er werden twee compilaties tegelijk uitgebracht die elkaar eigenlijk perfect aanvullen. African Dreamland is eigenlijk bedoeld voor de kids, maar het mooie aan de kidsserie van Putumayo is dat je er als volwassene ook met volle teugen van kunt genieten. Dit is de perfecte chillplaat, waar je kinderen enthousiast van worden, maar die voor iedereen die de muziek van Afrika maar oppervlakkig kent een openbaring is. Zoveel schitterende, ontspannen, mooie muziek werkt als een warm bad, maar maakt ook nieuwsgierig.

Je kunt dan gelijk verder met African Party, waar je andere namen tegenkomt, maar die qua sfeer perfect aansluit op de kidsplaat. Vrolijke muziek die op elk feestje gedraaid kan worden, en die geheid iedereen aan het dansen krijgt. Maar ook hier wordt relaxed muziek gemaakt, alsof je op een zomers strand zit, waar je gewoon lekker loom van de muziek wil genieten.

En ook hier geldt wat eigenlijk voor alle Putumatyo-albums geldt – ook als je de muziek van Afrika heel goed kent vind je hier nog een paar verrassingen. Onbekende acts die verrassend goed blijken te zijn. Eigenlijk kun je Putumayo blind kopen, op den duur heb je dan een compleet overzicht van wat er in de wereld aan fraaie muziek te koop is. Duidelijker kunnen we het niet zeggen – ook dit zijn weer twee aanraders.