Met elke verzamelaar krijg ik meer bewondering voor de samenstellers van de Putumayocompilaties, want elke keer slagen ze er weer in bekende namen te combineren met onbekende artiesten die soms nog meer verrassen dan de beroemdheden, waardoor er een spannende mix ontstaat.

Bij Acoustic Arabia is het ook weer helemaal raak, met prachtige muziek uit de Arabische wereld. Dit keer wordt er niet gefocussed op dansmuziek of moderne pop, maar op wat ingetogener muziek. Dat wil zeker niet zeggen dat het saaiheid troef is, integendeel. Het gaat hier ook niet om puristische traditionele muziek, zoals je bij het zien van het hoesje wellicht zou verwachten, want de Arabische muziek wordt hier regelmatig gemengd met westers klinkende invloeden.

Zo is er regelmatig een hoofdrol voor het klassieke Arabische snaarinstrument de oud weggelegd, maar ook de piano is zeer prominent aanwezig, op een plezierige manier. Dat maakt dit wederom een verrassende compilatie, die buiten de gebaande paden durft te treden.

En ik wil bij Putumayo nogmaals pleiten voor de mogelijkheid een abonnement te nemen, want elke compilatie van dit kleine label is goed, en je krijgt zo langzaamaan een voortreffelijk overzicht van de beste wereldmuziek.

  • Putumayo presents Acoustic Arabia – PUT 282