Als je bijna niets van wereldmuziek afweet zijn de compilaties van het label Putumayo altijd welkom, want elke cd die ze uitbrengen geeft een mooi uitgebalanceerd beeld van telkens een ander stukje van het uiterst brede spectrum dat de term wereldmuziek bestrijkt. Er kwamen weer twee van die, schitterend uitgegeven, met fraai en zeer herkenbaar hoesje met uitgebreid informatieboekje, albums uit. Als altijd op elke cd weer bekende maar ook onbekende namen.

Brazilian Playground

Als volwassene zou je de neiging hebben de cd’s uit de serie Putumayo Kids links te laten liggen. Dat zou jammer zijn, want ze leveren vaak op een mooie luchtige manier een treffend beeld van het muzikale kleurenspectrum van een land. Dat geldt zeker voor Brazilian Playground, dat gevarieerde muziek biedt die je de ene keer kunt plaatsen aan het strand van Rio de Janeiro, de andere keer in het tropische regenwoud. Ook grote namen als Gilberto Gil of Gui Tavares voelen zich niet te groot om muziek voor kinderen te maken. Het resultaat is eigenlijk gewoon muziek voor alle leeftijden. En voor een eerste kennismaking met Braziliaanse muziek is dit een perfecte cd die smaakt naar meer, en dat is precies wat een goede compilatie zou moeten doen.

Israel

Putumayo Presents Israel geeft een mooi gevarieerd beeld van de muziek die momenteel in Israel gemaakt wordt, waarbij je goed kunt horen dat ook Israel tegenwoordig een echt multicultureel land is. Het mooiste voorbeeld daarvan vinden we in het laatste nummer, van het ook door kritische recensenten uitbundig geprezen Idan Raichel Project. Idan Raichel is keyboardist, componist en producer, en hij gaat steeds muzikaal spannende en avontuurlijke samenwerkingsverbanden aan met muzikanten uit de Ethiopische, Arabische, Jemenitische en Caribische gemeenschappen binnen Israel. Hoopgevende, prachtige muziek. Verder vinden we op deze compilatie onder meer de Tea Packs, die voor Israel meededen aan het Eurovisie Songfestival. En zo’n beetje alles daartussenin. Met andere woorden – dit is weer een zeer gevarieerde maar tegelijk ook zeer aangename en plezierige compilatie geworden.

.

  • Putumayo Kids Presents Brazilian Playground – Putumayo PUT 269-2
  • Putumayo Presents Israel – Putumayo PUT 268-2