Het platenlabel Putumayo is gespecialiseerd in het maken van compilaties van wereldmuziek. Die compilaties zijn eigenlijk altijd goed, met een mix van bekende namen en onbekenden, en van jong en oud. Je krijgt er altijd een goed humeur en een ontspannen zomers gevoel van, en dat is bij Putumayo presents Italia ook weer zo.

De Italiaanse singer/songwriters die je hier hoort klinken zeer Italiaans en ontspannen mediterraan, met de schwung die daarbij hoort. Het is niet alleen maar puur relaxte achteroverleunmuziek, want daar is de muziek gewoon te goed voor, maar het is wel echte feel-goodmuziek om op een lome zomeravond heerlijk van te genieten. Al hoef je daar niet op te wachten natuurlijk, want dit is juist ook muziek om op grijze dagen te draaien, zodat je toch dat zonnige Italiëgevoel krijgt.

Giorgo Conte is de jongere broer van Paolo Conte, en dat kun je horen – hij heeft dezelfde doorleefde stem, dezelfde soepele jazzy swing. Gianmaria Testa wordt wel de Italiaanse Leonard Cohen genoemd, maar hij is lang niet zo deprimerend als Cohen, en subtieler en ingetogen. Maurizio Geri kennen we van Riccardo Tesi’s Banditaliana. Hier begeleidt hij met zijn Swingtet Lu Colombo, en dat levert een onweerstaanbaar mediterraan gypsyswingnummer op. Verrassend, want Lu Colombo had in de jaren tachtig een paar discohits, maar zingt hier een tijdloos liedje dat meer op zijn plaats is in een bruin café. Er staat overigens ook nog één magnifieke instrumental op de cd, van Rocco de Rosa.

En zo staat deze verzamel-cd barstensvol met unieke, intieme Italiaanse muziek om verliefd op te worden. Een cd ook die je, zoals dat bij een goede verzamelaar gaat, op speurtocht zet, want hier staan weer een flink aantal artiesten op waar je graag meer van wil horen. Een absolute aanrader.