De formule van het platenlabel Putumayo is simpel maar buitengewoon doeltreffend. Ze maken compilaties van wereldmuziek waarin altijd plaats wordt gemaakt voor een paar gevestigde namen, een paar nieuwe jonge honden en een paar sublieme, kwalitatief zeer hoogstaande verrassingen, waardoor je zowel een breed publiek als de kenners een aangename verzameling biedt. Van de gevestigde namen kiezen ze dan bij voorkeur ook nog eens de minder voor de hand liggende nummers uit, zodat je een album krijgt dat van begin tot eind verrassend is.

In de eerste helft van 2012 kwamen er drie albums uit die alledrie in hun veld weer voor een mooi verrassend boeketje zomerse muziek zorgden. We moeten er hier meteen even bij vermelden dat Putumayo niet alleen een aantal buitengewoon goede samenstellers rond heeft lopen (want voor werkelijk elk genre geldt dat deze succesformule ook met een perfect fingerspitzengefühl wordt toegepast), maar dat de cd’s ook met enorm veel liefde worden gepresenteerd, met mooie, herkenbare, goedverzorgde boekjes die ruim voorzien zijn van achtergrondinformatie, zodat je gemakkelijk op speurtocht kunt, want er zijn altijd wel een paar namen waar je meer van wil horen.

African Blues is een album dat onder meer een paar prachtige samenwerkingsverbanden laat horen, bijvoorbeeld van de Amrikaanse blueszanger Taj Mahal met The Cultural Musical Club of Zanzibar, en Playing for Change met de woestijnbluesmannen van Tinariwen. Schitterend! Verder op dit album onder meer Mali Latino, Amar Sundy en een paar magnifieke verrassingen. Een juweel van een album.

Brazilian Beat komt uit in een soort sub-serie die bedoeld lijkt voor een wat jonger dance-gericht publiek, maar laat de oudere luisteraar zich daar vooral niet door laten afschrikken, want ook als luistermuziek is dit prima geschikt, al zul je bij deze voortreffelijke samba soul, bossa grooves en tropicala rhythms eerder op een feestje gaan staan dansen. Een verrukkelijke zomeravondplaat.

Bluegrass is zowel een voortreffelijke kennismakingsplaat met het genre, met toppers Alison Krauss, David Grisman, Sam Bush en Peter Rowan, maar ook meer dan dat, met nieuwkomers als de meidengroep Uncle Earl, Crooked Still, Seldom Scene. Ook hier geldt weer dat de kwaliteit steeds superieur is, terwijl er veel onbekende pareltjes langskomen.

Van elk album laten we hier twee nummers horen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.