Als je in India bent moet je beslist naar de bioscoop, want dat is een verbazingwekkende ervaring. Er wordt niet alleen in- en uitgelopen tijdens de film, er wordt ook gelachen op momenten die wij niet als grappig zien, en het verhaal is meestal zonder enige ondertiteling gemakkelijk te volgen. Het allermooiste aan de Indiase Bollywoodfilm is de dans en vooral de muziek, die altijd uitgebreid geleend heeft van muzieksoorten van over de hele wereld, waardoor het al echte wereldmuziek of “wereldfusie” was voordat die term was uitgevonden. Ik koester een paar cd’s met filmmuziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, maar daarna was ik Bollywood en zijn unieke filmmuziek een beetje uit het oog verloren.

De compilatie die Putumayo maakte van Indiase filmmuziek van nu komt dan ook als geroepen. En het is werkelijk een schitterende compilatie geworden, met nog steeds muziek waar westerse, latijnse en andere  invloeden sterk aanwezig zijn, maar die onmiskenbaar en zeer nadrukkelijk Indiaas klinkt. Dat heeft voor een deel met de subtiele, geraffineerde en toch sterk aanwezige percussie te maken, maar ook met de inventieve manier waarop al die wereldinvloeden verwerkt zijn tot een geheel eigen India-stijl, en door de unieke zang.

Putumayo maakte zoals altijd weer een aantal perfecte keuzes, waardoor dit wederom een juweel van een album is geworden. Voor veel mensen zal dit een eerste kennismaking met de muziek van Bollywood betekenen, en als je mocht denken dat populaire filmmuziek wel gladjes en oppervlakkig zal zijn zal deze kennismaking zeer verrassend zijn. Bovendien smaakt hij naar meer. Veel meer. Dus daarin is deze compilatie ook weer geslaagd – we worden op een voortreffelijke manier lekker gemaakt voor een muzikaal universum waarin nog heel veel te ontdekken valt. Een absolute aanrader dus.