Achteraf gezien is het een logische samenwerking, die tussen Putumayo, het platenlabel dat zich specialiseert in wereldmuziek in zijn ruimste vorm, en Sesamstraat, het van oorsprong Amerikaanse televisieprogramma voor kinderen dat inmiddels over de hele wereld te zien is. Toch is de cd die Putumayo samenstelde met Sesamstraatliedjes van over de hele wereld verrassend leuk geworden.

Overigens is dit alweer de zeventiende in de serie Putumayo Kids, alleen is deze nog specialer omdat er ook een dvd is toegevoegd met vijf videoclips met de leukste en swingendste liedjes van over de hele wereld. Een opruimliedje uit Zuid Afrika (Pollution Song), een liedje over fruit uit Mexico (Ricas Frutas), een liedje uit Israel en eentje uit Rusland, en de opener uit India.

Op de cd zijn die vijf ook te vinden, aangevuld met liedjes uit China (over een rubberen eendje), Amerika (Elmo’s song), India, Palestina, Tanzania en Brazilië. En de opener is de Nederlandse herkenningstune van Sesam Straat.

Het leuke aan deze cd is dat kinderen de meeste liedjes zullen herkennen, omdat ze ook al wel een keer of wat in de Nederlandse Sesam Straat te horen zijn geweest, en dat ze zo op een heel onnadrukkelijke manier horen hoe zo’n liedje in een andere taal en een ander land klinkt. Dan swingt het ineens veel meer bijvoorbeeld.

In 1969 was Sesame Street voor het eerst op de Amerikaanse televisie te zien als een programma dat vooral bedoeld was voor kinderen die niet naar de kleuterschool konden. In 1973 werd Sesamstraat voor het eerst buiten de Verenigde Staten uitgezonden in Duitsland, en inmiddels worden er over de hele wereld meer dan dertig verschillende Sesamstraatshows gemaakt die in meer dan honderdtwintig landen te zien zijn.

Het leuke aan dit gezamelijke project is dat je niet alleen de liedjes hoort, maar dat je via de dvd ook weer eens goed kunt zien hoe belangrijk het visuele aspect bij Sesamstraat altijd is. En het is natuurlijk ook erg leuk om te zien dat we tegelijkertijd in een hele grote, maar ook in een kleine wereld leven.

  • Putumayo Kids presents Sesame Street Playground – PUT 283-2