Putumayo is gespecialiseerd in het maken van superieure compilaties van wereldmuziek in al zijn vormen. Het label zal zich niet zo snel beperken tot een klein, beperkt gebied, maar nu ligt er Putumayo Presents Québec, en op de een of andere manier kan dat heel goed. Québec is het Franssprekende hoekje van Canada, om het maar een beetje oneerbiedig te zeggen, en je hoort hier dan ook Franstalige muziek.

Namen die hier absoluut niet mochten ontbreken zijn uiteraard La Bottine Souriante, de band die Québec al lang geleden definitief muzikaal op de kaart heeft gezet. Ze zijn hier te horen met een nummer van een kwart eeuw geleden, toen de band nog een kwartet was, maar de muziek spat nog steeds de boxen uit. Le Vent Du Nord laat meteen daarna horen dat de traditie van La Bottine op een al net zo opwindende manier wordt voortgezet, ook weer door een kwartet. La Bottine Souriante is inmiddels uitgegroeid tot een grote, superieure band, maar dat is een ander verhaal. Hier kun je in ieder geval met hun muziek kennis maken, en ik verzeker je: dat smaakt naar meer.

De stad Québec bestaat vierhonderd jaar, en dat was een mooie aanleiding voor deze cd, maar ook zonder die aanleiding is dit een feest van een plaat, want Putumayo is er weer in geslaagd een zeer prima selectie te maken uit bands en artiesten die voor een deel alleen lokaal of in Canada bekend zijn, maar die een breder publiek meer dan verdienen. Van opwindende folk via fraai gearrangeerde singer/songwriters tot de betere popmuziek, en dan nog wat interessante zijpaden. Zoals elke Putumayo-verzameling zorgt dit album er ook voor dat je weer op speurtocht gaat, want er zitten absoluut een paar gasten tussen waar je beslist meer van wilt horen.