Ville Kangas is de naam van de Finse fiddler die een band om zich heen verzameld heeft waarmee hij op de cd Qwenland muziek maakt die in de verte nog wel aan folk doet denken, maar die stevig klinkt als rock en soepel als jazz. Bovendien zijn de composities soms op zo’n manier bombastisch dat de muziek aan symfonische rock doet denken. Invloeden van overal dus, maar je krijgt toch vooral de indruk dat Kangas vooral zijn eigen muzikale universum aan het creëren is, en dat is eigenlijk altijd interessant.

De composities hebben soms een minimal music-achtige basis, waar de scattende zangeres bijvoorbeeld in het nummer Niittyhumala op een fraaie manier mee op de loop gaat. Er komen instrumenten bij, ritmes worden toegevoegd en veranderd, er wordt een muzikaal tapijt geweven dat gecompliceerd is en dat tegelijk natuurlijk klinkt. De viool speelt wel steeds een grote rol, waarbij opvalt dat Kangas niet alleen de Finse en Noorse manier van vioolspelen beheerst, maar dat hij ook goed naar Keltische en Engelse fiddlers heeft geluisterd.

Hoewel er een zangeres meedoet is dit toch overwegend een gevarieerde instrumentale plaat geworden. Fraaie wereldfusie en een volstrekt eigen geluid. Mooi.