Na een Rachael kwamen er nu nog een paar Rachel’s in verschillende gedaantes langs, allemaal singer/songwiters, allemaal goed, en allemaal met een eigen geluid.

Rachel Garlin

Rachel Garlin maakt van dit drietal de meest knusse muziek. Garlin schrijft mooie liedjes die prachtig uitgevoerd worden door een kleine band, waarin onder meer Nina Gerber gitaar speelt en Julie Wolf accordeon. In een nummer als Johnny Cope zingt ze ineens Schots met een rollende r, wat niet alleen heel grappig klinkt, maar ook een mooi effect geeft. In Airplane Love Letter schrijft de zangeres in een vliegtuig een liefdesbrief op de achterkant van een tijdschrift, en eigenlijk gaan de liedjes steeds over dat soort dingen – de kleine genoegens en de aardige details van het leven. Een hoogtepunt is Tom’s Song, een ode aan een ontzettend aardige buurman, zo’n man die je leven gewoon een stuk leuker maakt zonder dat je je dat realiseert. Mooi. Knus zonder klef te worden.

Rachel Ries

Rachel Ries schrijft al wat wrangere liedjes, over verloren liefdes en andere ellende. Ze speelt gitaar en zingt haar liedjes behoorlijk intens. Af en toe lijkt er een complete band aan te schuiven, maar als je goed luistert blijkt er alleen een banjo en drums bij te komen, of een accordeon. Toch klinkt de cd behoorlijk afwisselend. Ries slaagt erin je mee te slepen in haar wereldje, met soms ook zomaar een prachtig liefdesliedje als You Only (ik loop dankzij dat liedje nu al een paar dagen “leave the kitchen light on” te zingen). Dertien prachtige liedjes, soms wat primitief opgenomen, maar in haar geval is dat geen enkel bezwaar.

Rachelle Garnier

Rachelle Garnier begint heel licht met wat tinkelende belletjes. Dan begint ze “Magic Time” te zingen. Na een minuut komen de blazers erbij en wordt je volledig meegesleept. Garnier schreef alle liedjes op deze indrukwekkende cd zelf, en ze weet je met vrijwel elk liedje te raken. Dat gaat soms behoorlijk ver, want het jazzy Medicine Man is een werkelijk bloedstollend nummer waarin je iemand die zo te horen dringend aan een shot toe is smeken “I need my medicine baby”. De griebels lopen je over de grabbel, waarmee ik eigenlijk wil zeggen dat het nummer niet alleen maar bloedstollend is, maar tegelijk ook vrij hilarisch. Garnier tekt je een donkere wereld in, maar er blijft ook altijd humor, waardoor het nooit onverteerbaar dramatisch wordt. Topklasse. Luister maar eens naar dat Medicine Man zonder kippevel te krijgen…
 


  • Rachel Garlin – Five Minutes – Tactile Records RG0726
  • Rachel Garlin – Big Blue Sky (recorded live at the Freight & Salvage) – Tactile Records RG-CD3
  • Rachel Ries – For You Only – Waterbug WG64
  • Rachelle Garnier and the Fortunate Few – Lucky Day – Old Cow Music OCM1002