beyond the ragasphere

debashish bhattacharya
- and friends - john mclaughlin, jerry douglas, anandi bhattacharya
- beyond the ragasphere

 

 

Debashish Bhattacharya is een meesterlijke slidegitarist die al eerder een geweldig album samen met die andere slide-grootmeester Bob Brozman opnam, en die nu een paar andere muzikale vrienden uitnodigde om een verbluffend fusion-album op te nemen dat werkelijk alle muzikale grenzen die je maar kunt bedenken weet te doorbreken. En dat niet alleen - Bhattacharya weet meteen ook op een overtuigende manier duidelijk te maken dat al die muziekstijlen naadloos in elkaar te passen zijn, en dat ze, als je het goed aanpakt, volkomen harmonieus met elkaar kunnen samengaan.

Luister bijvoorbeeld maar eens naar het prachtige Indiase bedje waarop de flamencogitaar rust in het machtig mooie Reflections Remain - een gelukkiger huwelijk kun je je toch bijna niet voorstellen? Om goed te horen hoe wonderbaarlijk magisch Bhattacharya te werk gaat moet je vooral het ruim een kwartier durende A Mystical Morning beluisteren, dat in de beste Bollywood-tradities begint met een soundscape van klotsend water en belgelui en zachte muziek, maar dat eindigt in een hechte, stevige jazzrock-uitbarsting, en dat alles terwijl je toch steeds overduidelijk in India blijft.

Naast jazzrockgitarist John McLaughlin en dobrospeler Jerry Douglas horen we hier ook flamencogitarist Adam del Monte, jazz-funk drummer Jeff Sipe, tablavirtuoso Tammoy Bose en Bickram Ghosh. En er is nog veel meer muzikaal toptalent te horen hier, onder meer Bhattacharya's zingende dochter Anandi en zijn broer Subhasi op percussie. Maar het is vooral het avontuur dat continu gezocht wordt, het samenspel, de sublieme wereldfusie die uitmondt in fenomenaal mooie muziek waar je ongelofelijk vrolijk van wordt. Al was het maar omdat hier bewezen wordt dat alle grenzen zomaar weg kunnen vallen als je echt naar elkaar luistert.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine