De muziek van Railroad Earth is het eenvoudigste te beschrijven als Bluegrass met drums. Niks voor de puristen onder ons dus, maar het is verbazingwekkend hoe natuurlijk die combinatie hier klinkt. Nu hebben ze ook wel een hele goede drummer, die losjes en soepel, maar toch met een grote gedrevenheid drumt, waardoor de muziek van deze band uit New Jersey een flinke drive krijgt. De gitarist helpt daarbij ook nog een handje, en dan is er het feit dat de band bestaat uit een stel multi-instrumentalisten die allemaal even virtuoos spelen.

Ze hebben elkaar drie jaar geleden ontmoet bij de Pocono Bluegrass Society live sessies, waar ze meteen veel indruk maakten. Daardoor konden ze ook meteen spelen op de drie grootste bluegrassfestivals in de USA, terwijl ze het stempeltje bluegrass al lang ontgroeid zijn. Dat blijkt vooral ook uit het verborgen nummer dat aan het eind van deze (hun derde) cd opduikt, waar de heren een fraaie vette blues neerzetten, met bluegrasstrekjes. Ze hebben verder overigens ook goed om zich heen gekeken, want er zitten ook folk-invloeden in de muziek, en jazzy stukjes.
Zingen kunnen ze ook, en ook de samenzang klinkt meer dan voortreffelijk, terwijl de zelfgeschreven liedjes vrijwel allemaal van topklasse zijn. Een aanrader dus, deze cd.

Dit is overigens weer een cd van het label Sugar Hill. Dat staat tegenwoordig garant voor verrassend goede muziek. Eigenlijk kun je een Sugar Hill-cd bijna blind kopen – altijd goed. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het label Naxos, dat eigenlijk altijd tegenvallende tweederangsmuziek brengt.

  • Railroad Earth – The Good Life – Sugar Hill SUG-CD-3983

railroad earth - de bezetting