De 2cv, oftewel Deux Cheveaux, was een simpele een goedkope auto die vooral beroemd was om zijn vering. In Nederland was het autootje al snel bekend als het Lelijke Eendje, zeer tot ongenoegen van de Franse autofabrikant. Maar in Nederland wist men juist die bijnaam publicitair uit te buiten, waardoor de lelijke eend een begrip werd – van scheldnaam naar geuzennaam.

Annie MG Scmidt schreef de tekst voor een buitengewoon oubollig liedje waarin een hele familie de lof zingt van het lelijke eendje. Het werd dan ook nog eens zeer kneuterig uitgevoerd en op picture disc gezet, met op de ene kant een lelijk eendje en de gezongen versie, en op de achterkant een tekening van het auto’tje en een reclametekst. Daar vind je de instrumentale versie, die we tegenwoordig de karaoke-versie zouden noemen, want het is de bedoeling dat je het liedje hier zelf, met je gezin, gaat zingen. Die tekstloze versie klinkt eigenlijk beter dan de gezongen variant. De tekst staat op het papieren hoesje van het kartonnen plaatje. Onder die tekst vind je hier twee geluidsfragmenten.

Een fragment uit de tekst op het plaatje: “U hoeft niet te letten op de laatste tram, u hoeft niet te denken: hoe laat gaat mijn trein? De 2cv maakt u zo vrij als een vogel. U rijdt van hier naar daar. Van ginds naar gunder, door berg en dal. Bij zon (fijn ’t dak open!) en regen (fijn ’t dak dicht!)”

tekst van het liedje...

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.