De beste stringbands die ik ken bestaan al een tijdje niet meer, en je moet heel goed zoeken om af en toe een veelbelovende nieuwe stringband te vinden. Soms hoor je het dan wel meteen, bij de eerste tonen – dit is absolute top. De Reeltime Travelers is de band die zich wat mij betreft kan meten met bijvoorbeeld de Highwoods String Band. Ik had niet gedacht dat ik als een blok zou vallen voor een nummer met de titel Hallelujah, maar in dit geval…

De Reeltime Travelers spelen met een grote liefde voor het geluid van klassieke stringbands. De bezetting is heel simpel – banjo, gitaar, fiddle, mandoline en bas, en er wordt solo en meerstemmig gezongen. Dat kan heel gemakkelijk leiden tot stomvervelende saaie, brave traditionele muziek. Daar zijn genoeg voorbeelden van te vinden. Wat de Reeltime Travelers bijzonder maakt is dat ze heel ingetogen spelen, maar tegelijkertijd heel stevig. Ze weten precies wat ze willen. Er wordt dansmuziek gespeeld, veel traditionals, maar ook eigen nummers. En die eigen nummers zijn wat mij betreft de toppers van deze cd. Bijvoorbeeld het al eerder genoemde schitterende Hallelujah van Martha Scanlan, dat door haar zeer prachtig ingetogen gezongen wordt, met magnifieke intieme meerstemmige zang in het refrein. Ook haar andere nummers zijn geweldig, dus ik zou hier willen pleiten voor meer eigen composities op het volgende album.

De band klinkt als een veel grotere band, en dat komt doordat er zo intensief wordt samengespeeld. Want dat is het tweede geheim van deze groep – ze spelen niet alleen technisch goed, maar ze spelen ook echt samen, waarbij bijvoorbeeld de banjo op het ene moment als solo-instrument wordt ingezet en even later als ritmische ondersteuning, en dat geldt ook voor de fiddle en de gitaar. Er wordt steeds buitengewoon goed naar elkaar geluisterd en op elkaar ingespeeld, waardoor de muziek van begin tot eind spannend blijft. Ik zou deze band dan ook heel graag een keer live willen zien, want dat moet een belevenis zijn.

Kortom – we hebben hier weer eens een cd te pakken die zeer goed is voor ons goede humeur – wij worden er hier elke keer heel vrolijk van, en dat terwijl deze muziek wel degelijk zijn melancholieke kantjes heeft. Prachtig prachtig.

  • Reeltime Travelers – Livin’ Reeltime, Thinkin’ Old-Time – Yodel-Ay-Hee 042
  • Kijk ook even op de website van Reeltime Travelers – je kunt hun cd’s daar ook bestellen.