city of nets

the remote viewers
- city of nets

het binnenhoesje

 

Van hun vorige album Nerve Cure werden we al behoorlijk vrolijk en enthousiast, maar het Britse avantgardistische gezelschap The Remote Viewers wordt eigenlijk met elk album beter en leuker. Er wordt ook op City Of Nets weer gespeeld met de conventies van de klassieke kamermuziek, er komen flarden minimal music langs, er wordt naar heftige tango geknipoogd, maar ze deinzen er ook niet voor terug om weerbarstige electronische muziek in de geest van Stockhausen in hun muziek te verweven, overigens zonder dat het zwaar of ongenietbaar wordt.

Bij deze band heb je eerder het gevoel dat ze met enorm veel plezier op muzikaal avontuur zijn, waarbij de grenzen van de jazz, klassiek, de moderne serieuze muziek en de wereldmuziek allemaal ruim gepasseerd worden, gewoon omdat ze op avontuur willen, en dat doen ze dan ook nog eens met een flinke dosis Britse humor, want je schiet bij deze muziek regelmatig in de lach, omdat er ordinaire stadsgeluiden langswaaien bijvoorbeeld, of omdat er wel heel verrassend met ritmes wordt gespeeld.

Vrolijke muziek dus, gepassioneerde muziek, energieke muziek, maar ook melancholiek, met mooie zachte stukken. Met niets of niemand te vergelijken eigenlijk, maar een absolute aanrader voor iedereen die op muzikaal avontuur wil. Een verrukkelijk album. Luister maar eens naar de drie fragmenten.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine