De eerwaarde Gary Davis is een blueszanger en gitarist. Een aantal jaren geleden vond ik ergens een langspeelplaat waarop twee nummers van de man stonden, en die twee heb ik in de loop der jaren volledig grijsgedraaid. Helaas was er in Nederland verder niets van de man te vinden.

Stefan Grossman is een gitarist die helemaal gek is van de gitaar. Zelf heeft hij ooit les gehad van Rev Gary Davis, en hij was zo onder de indruk van diens spel dat hij films en videos ging verzamelen waar Davis op te zien was. Dat heeft geresulteerd in een dvd, simpelweg The Video Collection getiteld, die een ware goudmijn is voor gitaristen, voor bluesliefhebbers en simpelweg voor iedereen die van goede muziek houdt.

De opnames zijn technisch gesproken niet allemaal even goed, maar als je eenmaal gepakt bent door het fascinerende spel van deze man zul je de dvd waarschijnlijk vaker dan één keer afspelen. Gary Davis is geen showman, hij zit gewoon rustig te spelen en te zingen, op een vrij onnadrukkelijke manier. Maar je begint je al snel af te vragen hoe één man zo’n geluid uit zijn gitaar kan toveren. Magnifiek.

Er komen soms ook wat gênante beelden langs, bijvoorbeeld als Davis speelt in een televisieshow van Pete Seeger, die zelf op banjo meespeelt met twee nummers. Seeger vraagt aan Donovan en Shawn Philips, die ernaast zitten, of ze mee willen zingen, maar daar komt niks van. Ze zitten wat ongemakkelijk te luisteren, maar durven blijkbaar niet mee te jammen.

Soms is het beeld wel erg slecht, al is het geluid gelukkig prima. Toch kun je zien dat Davis altijd met plezier en geïnspireerd zat te spelen. Deze dvd is voor veel gitaristen dan ook zonder meer een bron van inspiratie. Voor de gewone gemiddelde muziekliefhebber is het gewoon puur genieten.

Mocht je als gitarist de smaak te pakken krijgen, kijk dan eens verder rond bij de dvd’s die Grossman uitbrengt – er is net een hele reeks uitgekomen waarmee je in de stijl van Rev Gary Davis kunt leren spelen.

  • Rev. Gary Davis – The Video Collection – Vestapol 13111