old faith

- linas rimsa
old faith
- folk group arinushka

 

 

De Litouwse componist en arrangeur Linas Rimsa is klassiek opgeleid, maar hij zoekt het muzikale avontuur op een manier die doet denken aan Goran Bregovic, al pakt het hier allemaal heel anders uit. Maar ook Rimsa weet op een spannende manier traditionele muziek en oude zangtechnieken te verbinden met wereldmuziek van overal, en met jazz, rock en elektronica. Dat levert een zeer verrassende en spannende mix op.

Voor Old Faith schreef Rimsa veertien composities die teruggrijpen op oude liedjes en gezangen uit de Litouwse folklore, waarbij trots vermeld wordt dat Litouwen tien verschillende etnische groepen herbergt. Linas Rimsa heeft elk lied rond een thema geschreven dat teruggaat op de geschiedenis van een religieus schisma van een paar eeuwen geleden. Het gaat over hoop, natuur, liefde, natuur, dood, enzovoorts. Een van de leukste liedjes vind ik zelf overigens dat over domheid, About Stupidity.

Er zitten opgewekte dansnummers tussen, maar ook melancholieke treurliederen. De folk group Arinushka werd in 1988 opgericht door Irena en Nikolay Zakharov om de traditionele Litouwse cultuur van etnische minderheden te behouden. Hun schitterende polyfone vrouwelijke en mannelijke samenzang vormt samen met Linas Rimsa's elektronische arrangementen een ijzersterke en onweerstaanbare mix. Oud en nieuw, oost en west, dit is wereldfusie op zijn best.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine