Laura Ríz zingt op Gypsy Soul zigeunerliedjes uit verschillende culturen en landen als Griekenland, Spanje, Rusland en verschillende Oosteuropese landen, en ze zingt ze meestal in de plaatselijke Romatalen. Het album begint met een traditioneel klinkende zigeunertraditional (Djelem, Djelem), maar na een halve minuut ben je er al achter dat Riz met haar arrangementen iets bijzonders aan de muziek toevoegt. Ze blijft wel heel dicht bij de oersfeer van de zigeunermuziek, maar ze voegt er een zekere verfijning aan toe, terwijl de muziek toch opwindend en emotioneel blijft, en gepassioneerd.

Haar stem, een donkere warme alt die ook zuiver en in de hogere regionen kan schitteren, is haar tweede sterke punt, zeker als die prachtstem ondersteund wordt door spannende tweede stemmen. Riz komt uit Boedapest en werkt hier samen met Hongaarse zigeunermuzikanten (onder meer de gebroeders Botos). Dat pakt bijzonder goed uit, vooral omdat Ríz niet te benauwd is om verrassende arrangementen aan de muziek toe te voegen, van sitars en Indiase percussie tot klezmerachtige klarinetten en accordeons en zelfs een prachtig ronkende fretloze elektrische bas. Heel af en toe balanceert ze op de grens van het overdramatische, maar meestal is het precies raak wat ze doet. Passie en melancholie in balans.

Dat betekent dat Riz met Gypsy Soul een zeer fraaie, uitgebalanceerde cd heeft gemaakt waarin Europese zigeunermuziek met veel respect en vooral heel veel liefde benaderd wordt, terwijl ook de passie steeds hoorbaar is. Een verslavend album dat steeds mooier wordt.

  • Laura Ríz – Gypsy Soul – ARC Music EUCD 2039