Ze blijven bestaan, de bandjes die gewoon lekker stevige gitaarrock spelen, met meestal tomeloos veel energie, en verder vaak weinig om de hakken. Hier vier voorbeelden van bands die er net even uitspringen op de een of andere manier. En bij alle vier de bands denk je na beluistering van hun cd dat ze live nog wel eens veel beter en leuker zouden kunnen zijn. We hebben van elke band onderaan een fragment om te luisteren.

The Bonesmen – Deuce

Vier mannen die gewoon ouderwetse gitaarrock spelen, maar dan wel goed, met uitstekende, melodieuze liedjes, prima zang, lekkere riffs, en immer stevig doordenderend. Meer hoeft dat soms niet te zijn, en zeker als het zo aanstekelijk gebeurt als hier is het geen enkel bezwaar dat de band niet vernieuwend is. Fris, scherp, stevig en goed. Niet meer, maar zeker niet minder.

The Neighborhood Bullys – What?

Ook hier vier mannen, dit keer van de Amerikaanse westkust, met een album dat geproduceerd werd door de legendarische Mike Chapman (die onder meer Sweet en Suzie Quatro produceerde). En ook hier niets nieuws onder de zon. Stevige, rauwe gitaarrock ergens tussen Stones en Ramones in. Als je behoefte hebt aan wat ouderwetse stevige muzikale opwinding moet je dit gewoon hard draaien. Prima kost.

Slowman & Friends play Hendrix – Hey Jimi

Slowman en zijn vrienden zijn Zweden van middelbare leeftijd die de geest hebben gekregen. Slowman zit al een tijdje in de flow en brengt in hoog tempo uitstekende albums uit. Een prima gitarist en redelijk goede zanger die hier een eerbetoon brengt aan zijn eerste grote liefde, Jimi Hendrix. Dat is een riskante onderneming, want Jimi kijkt over zijn schouder mee, en wij luisteren als publiek ook buitengewoon kritisch. Slowman brengt het er niet slecht af, eerlijk gezegd, al mist hij niet alleen de stem van Jimi, maar vreemd genoeg ook de finesse, die Hendrix wel degelijk had. Toch is dit een aanstekelijk plaatje geworden, dat me vooral nieuwsgierig maakte naar een live optreden van dit powertrio, want dit is echt muziek die daarom smeekt.

Revolve – Burning Money

Ook Revolve is een Zweedse band, al hoor je dat er absoluut niet aan af. Ook hier harde, bijna smerige rock, al zitten er ook pop-elementen doorgeroerd. Het klinkt daardoor allemaal net iets minder ruig en decadent dan het hoesje doet vermoeden. Maar ook hier een band die lekkere, melodieuze rock maakt, gebouwd op prima gitaarriffs. Stevig en goed van begin tot eind.Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.