We zagen Rosa Sky in de hal van Odeon in Zwolle optreden tijdens een folkfestival, en we waren eigenlijk meteen verkocht. Zangeres Nicole Schouten werd door twee akoestische gitaristen begeleid en het klonk fantastisch. Op dat moment was er nog geen cd. Sweet Surrender is het debuutalbum van de band, die naast Nicole Schouten bestaat uit Ben Jasink, Henk Mellema en René Holthuis, met als gasten Martin van de Vrugt, Albert Bartelds, Thierno Barry, Ben van de Bunt en Aylinn Holthuis.

De liedjes, vrijwel allemaal Engelstalig, zijn voor het grootste deel geschreven door Schouten en Jasink. In de opener, het titelnummer, wordt een mooi bedje van fijnzinnig akoestisch gitaarspel onder de mooie warme stem van Schouten gelegd. Subtiel, licht swingend, en met elk nummer geraffineerder, met soms lekker shufflend percussiewerk, en soms ook een mooi scheurende elektrische gitaar, die het “I’m angry” van Schouten fraai versterkt.

Maar meestal zijn het twee of meer mooi met elkaar verweven akoestische gitaren die de basis vormen voor de prachtige liedjes. Er komt een mondharmonica bij als dat nodig is, of een verdiepende tweede stem. Al met al is het een juweel van een plaat geworden, die een heel goed gevoel geeft. Moderne folk die leeft, met een fraaie weemoedige ondertoon.

  • Rosa Sky – Sweet Surrender – eigen beheer