Stéphane Grappelli was een Franse violist die altijd in één adem genoemd wordt met de legendarische jazzgitarist Django Reinhardt. Hij richtte met Reinhardt het Quintette de Hot Club de France op, en die band vormt nog steeds de standaard waar alle “gypsy swing”- bands aan moeten voldoen om serieus genomen te worden. Bij de namen van dit soort bands zie je vaak Hot Clubs voorbijkomen, en meestal spelen ze een braaf maar slap aftreksel van de muziek die Reinhardt en Grappelli maakten.

Stochelo Rosenberg is een gitarist die naar eigen zeggen nieteens in de schaduw van Django kan staan, maar daar is niet iedereen het mee eens. Met zijn Rosenberg Trio dwingt hij al heel lang respect af omdat hij niet alleen een virtuoos op de gitaar is, maar ook een eigen geluid weet te creëren. Hij schrijft zelf ook composities die niet voor die van Django onderdoen. Het Rosenberg Trio speelde op Grapelli’s vijfentachtigste verjaardag in 1993 samen met de grootrmeester in Carnegie Hall, dat moet genoeg zeggen.

Tim Kliphuis neemt bij dit Tribute to Stéphane Grappelli de rol van Grappelli op, en hij doet dat verbazend goed. En dat geldt voor de complete band, want er wordt niet klakkeloos nagespeeld, er wordt met verve “in de geest van” Grapelli en Reinhardt gespeeld. Tijdloze muziek die hier op een verrassende en energieke manier levend wordt gehouden.