Runrig is een Schotse band die al heel lang wereldberoemd had moeten zijn. Ze hebben in hun dertigjarige bestaan een indrukwekkende reeks cd’s uitgebracht, geven fantastische live-concerten en scoren in Schotland steevast heel goed, maar de rest van de wereld zit nog steeds te slapen. Runrig maakt een soort van keltische folkrock, met een zwaar accent op rock. Ze hebben een zeer geweldige gitarist, Malcolm Jones, die ook rustig een doedelzak oppakt, of een accordeon, en waar je altijd met open mond naar zit te kijken, zo goed is die man.
De broers Callum en Rory MacDonald vormen de ritmesectie (bas en drums), maar schrijven ook verreweg het grootste deel van het materiaal voor de band, soms samen met Jones. Dit trio vormt de kern van de band.

Dat laatste blijkt onder meer uit het feit dat de band ook na het vertrek van de ijzersterke leadzanger Donnie Munro uitstekende platen bleef maken, nu met de Canadese Bruce Guthro als leadzanger. Meestal is zo’n wisseling van de wacht funest, maar Guthro doet het heel goed, en de samenzang blijft even sterk. Het publiek is de groep dan ook trouw gebleven, en een optreden van de band is een echte belevenis.

Op Proterra, hun laatste studio-cd, staat nadrukkelijk vermeld “with Paul Mounsey”, en deze keyboardspeler zorgt voor een nog voller, nog rockachtiger geluid, waardoor de groep sterker dan ooit klinkt. Er zitten ook wat mooie ballads tussen, en die brachten ze altijd al heel sterk. Maar zelfs in de hardere nummers houdt de groep altijd iets lyrisch, iets romantisch en melancholisch. En altijd staan er liedjes tussen die je na een paar keer vol overgave staat mee te zingen. Long Distance is een mooie verzamelaar, om de groep te leren kennen, en als je al een fan was maar twijfelde over de nieuwe zanger kun je rustig Proterra aanschaffen.
Een dvd van de band is ook zeer aan te raden, want live zijn ze nog beter dan op de plaat.

  • Runrig – Proterra – Ridge Records RR021
  • Runrig – Long Distance (The best of Runrig) – Chrysalis 7243 8 54402 2 5
  • De website van Runrig