Randy Newman heeft met zijn eigen liedjes zelf eigenlijk alleen in Nederland echt succes gehad, op een paar sporadische hitnoteringen na. Toch werden zijn liedjes in de jaren zestig met zeer veel succes gecovered, door zeer veel verschillende artiesten. “Mama told me not to come” werd een gigantische hit voor Three Dog Night, en ook de Alan Price Set (Simon Smith and his amazing dancing bear) en Joe Cocker (You can leave your hat on) scoorden aanzienlijke hits met Newman’s soms bijzonder bijtende en cynische nummers. Harry Nilsson nam zelfs een heel album met Newman-covers op, maar ook Judy Collins, Peggy Lee en Dusty Springfield namen Newman’s liedjes op.

Gelukkig is er nu eindelijk weer een cd met Randy Newmannummers verschenen, dit keer gezongen door artiesten die je voor het grootste deel in de bluegrasshoek moet zoeken. Dat pakt verbazend goed uit. De ironie en het cynisme van Newman is bij iemand als Steve Earle uiteraard in goede handen, en Rednecks wordt bij Earle dan ook een nog scherper nummer dan bij Newman zelf. Maar ook traditionele bluegrassveteranen als de Del McCoury Band doen het met Birmingham uitstekend. Dan zijn er nog een intensieve Sail Away van Tim O’Brien, Sonny Landreth die zichzelf bijna overstijgt met zijn schitterende versie van Louisiana 1927, Bela Fleck met een indrukwekkende intieme solobanjoversie van Burn On, de jonge bluegrasspunkhonden van de Duhks met Political Science, dat hier actueler dan ooit klinkt, Marc Broussard met een stevige, ronkende uitvoering van You Can Leave Your Hat On, Allison Moorer die van Marie een prachtig lesbisch liefdesliedje maakt, en even sterke uitvoeringen van Sam Bush, Guster, Kim Richie en last but not least Reckless Kelly met Joe Ely die hier de definitieve versie van Rider In The Rain neerzetten.

Randy Newman zelf draaien we hier nog regelmatig, en zijn “tongue in cheek”-benadering lijkt niet te overtreffen, maar als we eerlijk zijn moeten we zeggen dat we ontzettend genieten van deze bak Newmanliedjes in een frisse nieuwe verpakking. Een heerlijke cd.

  • Sail Away – The Songs Of Randy Newman – Sugar Hill SUG-CD-4015