Grand Theatre was vroeger een bioscoop op de hoek van de Grote Markt in Groningen. Toen het pand leeg kwam te staan werd het gekraakt en sinds die tijd is het een plek waar je terecht kunt voor experimenteel toneel, voorstellingen die nergens te plaatsen zijn en fantastische muziek die je nergens anders hoort. Het zijn niet alleen randfiguren of kleine namen die je er ziet en hoort, want vorig jaar zagen we Michael Nyman er nog optreden, en eerder Rabih Abou-Khalil of The Necks. Altijd bijzonder, altijd erg goed. Het nieuwe muziekseizoen werd op 29 september geopend met een opmerkelijke Japanse band, die tango, punk en rock weet te verenigen – Salle Gaveau.

Salle Gaveau is genoemd naar een legendarische concertzaal in Parijs. In hun muziek hoor je zowel de intelligente tango van Astor Piazzolla terug als Japanse punkrock, terwijl er ook flarden balkan en klassieke muziek langswaaien, terwijl de aanpak heel jazzy is. De leider van de band is rockgitarist Natsuki Kido, en dat maakt het al een bijzondere band, want zover ik weet heeft de (elektrische) gitaar nog nooit centraal gestaan in een tangoband. Maar vergeet de anderen niet, want hier zijn vijf virtuoze muzikanten met passie aan het spelen – een uitstekende pianist, een voortreffelijke accordeonist, prima bassist en een werkelijk fantastische violist waar je met open mond naar zat te kijken, ook al had hij zich wat verdekt aan de rand van de band opgesteld.

Zoals het in de tango hoort ging het hier ook perfect van zacht en lyrisch naar heftig en snoeihard, van strak naar melodieus, van wiegend tot wakkersnerpend. Een perfect op elkaar ingespeelde band die het publiek tot groot enthousiasme wist te brengen.

Je weet bij dit soort concerten nooit wat er komt, dus op een vrij willekeurig moment heb ik met mijn camera een klein filmpje gemaakt. Het bleek achteraf om een van de kalmste nummers te gaan, maar je krijgt toch een indruk. We komen zeker terug op de cd’s van deze magnifieke band.

Salle Gaveau
Natsuki Kido: gitaar
Naoki Kita: viool
Yoshiaki Sato: accordeon
Keisuke Torigoe: contrabas
Masaki Hayashi: piano

En hou vooral ook de programmering van het Grand Theatre in de gaten!