Headaches and Heartaches van Danny Santos is er een beetje tussendoor geglipt, moet ik eerlijk bekennen. Soms ligt er een iets te groot stapeltje cd’s op beluistering te wachten, en als er dan een hoesje tussenzit dat niet echt opvalt… Enfin, het komt er op neer dat ik Santos pas onlangs ging draaien en er toen pas achterkwam dat ik de man groot onrecht had aangedaan, want het is een ronduit fantastische cd. Santos schreef de meeste nummers zelf. De twee covers op deze cd zijn van Townes van Zandt (Snowin’ On Raton) en van Warren Zevon (Carmelita), en dat geeft al wel een beetje een aanwijzing in welke hoek we het moeten zoeken – de prima verhalende teksten van Van Zandt en de dramatische pop van Zevon gecombineerd.

Carmelita kende ik in de uitvoeringen van Warren Zevon en van Willy DeVille, maar Santos verbaasde me door een uitvoering af te leveren die beide in de schaduw stelt. Mooi ingetogen en toch dramatisch gezongen, met een begeleiding die precies goed is. Dat soort nummers vormt vaak een fraaie lakmoesproef, want een cover is alleen zinnig als je als zanger iets weet toe te voegen, en dat doet Santos zeker – zijn  uitvoering grijpt je bij de keel.

Ook verder is deze cd van begin tot einde een topper – Santos heeft een mooie warme stem, waarmee hij ook echt durft te zingen, zonder ooit uit de bocht te vliegen. Een sterke, expressieve stem. De begeleiding is akoestisch, maar stevig, en altijd precies goed, zonder voorspelbaar te zijn. Bluegrass met een stevig accent op de blues. En ook zijn liedjes zijn dik in orde. Kortom – we hebben hier te maken met een meesterwerkje. Een Amerikaanse singer/songwriter uit Texas waarin je een vleugje Mexico kunt terughoren, en die je niet meer loslaat als je hem eenmaal gedraaid hebt.