De Schotse doedelzakband Saor Patrol (spreek uit als “Shore Patrol” oftewel “Kustwacht”) bracht gelijktijdig twee albums uit met tien dezelfde nummers, geschreven door frontman en doedelzakspeler Charlie “Chick” Allan.

Duncarron, met als ondertitel “Scottish Pipes & Drums Untamed”, en Two Headed Dog, ondertiteld “Duncarron electric”. Je zou het ook andersom kunnen zien, en Duncarron kunnen beschouwen als een “unplugged” versie van Two Headed Dog, hoewel de muziek daar bijna te heftig voor is. De band bestaat, naast bagpiper Allan, uit maar liefst drie drummers en één gitarist, Steve Legget.

Het bijzondere van deze albums is, dat als je eerst de “akoestische” versie draait je al bijna omver geblazen wordt door het pure geweld van de doedelzakken en de drums. Dit is muziek die je zo al bijna onder het vakje “heavy” kunt zetten, hoewel het waarschijnlijk gewoon onder “Schotland”, en “Pipes & Drums” terecht zal komen. Maar dan komt er op Two Headed Dog ineens die snoeiharde elektrische gitaar bij, en dan wordt het ineens pure heavy metal en hard rock. Dezelfde nummers, maar het jaagt allemaal een versnelling hoger en het knaagt nog wat dieper door je ingewanden heen. Draai de volumeknop naar rechts en je hebt je adrenalinekick van de dag. De voorbeelden spreken voor zich, denk ik.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.