We hebben het hier al eerder over Sara Tavares gehad, en over het intieme optreden dat we ooit in Amsterdam mochten meemaken. Op de een of andere magische manier weet ze die intimiteit altijd weer vast te houden en over te brengen, ook op haar nieuwe cd Xinti. Tegelijkertijd lijkt haar muziek nog steeds aan intensiteit te winnen. Kaap-Verdiaanse gitaarklanken, Angolese ritmes en daarbij de warme, intieme, sensuele stem van Tavares, jongens, wat is dit mooi!

Ook aan de liedjes kun je horen dat Tavares steeds zelfbewuster wordt, want ze heeft ze allemaal zelf geschreven en ze zijn ijzersterk. Tegelijkertijd lijkt ze steeds meer laid-back te gaan zingen en spelen. Ontspannen en ronduit zonnige muziek is het resultaat – luister maar eens naar instrumentale slotnummer Manso Manso, met strandklanken het ultieme lome, ontspannen zomernummer. Tavares speelt zelf overigens prachtig gitaar, virtuoos en elegant. De band speelt al net zo delicaat, waardoor er steeds fraaie klanktapijtjes ontstaan, die voldoende spanning herbergen om niet al te ongemerkt door te kabbelen.

Ontspannen, intieme muziek dus, waar je een zeer aangenaam goed zomergevoel bij krijgt, zonder dat je het gevoel hebt dat je naar een oppervlakkig plaatje zit te luisteren. Integendeel zelfs, maar de geraffineerde arrangementen klinken nergens geforceerd of bedacht, ze klinken vooral soepel. Zacht swingend wordt hier een lome zomeravond gevangen, en als luisteraar blijf je met een immens tevreden glimlach achter.