Als je bij het zien van het hoesje van Danny Schmidts cd Little Grey Sheep een glimlach niet kunt onderdrukken moet je zeker naar de liedjes van deze sympathieke en intelligente liedjesschrijver luisteren. Zo humoristisch als dat hoesje is niet al zijn muziek, want soms zijn het contemplatieve liedjes, treurige verhalen of gewoon mooie geschiedenissen die hij met een doorleefde stem brengt.

De arrangementen zijn altijd goed, fijnzinnig en toch puur. Je hebt het gevoel dat hij aan zijn eigen gitaar ook genoeg zou hebben, maar de band maakt de liedjes toch regelmatig sterker. Luister eens naar het prachtige Company of Friends, dat een soort beginselverklaring is: “when I die let them judge me by my company of friends”. “When I die let them toast to all the things that I believe”, en dan volgt een opsomming van alles waar Schmidt in gelooft: in inspiratie, maar ook in langzame evolutie, in werk op zondag, in vuurvliegjes, in tegenstellingen, enzovoorts. Grappig en wijs tegelijkertijd.

En Schmidt lijkt een patent te hebben op dat soort liedjes, intelligent en tegelijk gevoelig en warm. Als je een cd van Schmidt een paar keer gehoord hebt heb je het gevoel er een vriend bij te hebben. Al zijn cd’s zijn plaatjes waar je snel zeer gehecht aan raakt.