Shelley Posen kenden we al van het Canadese trio Finest Kind, dat eerder dit jaar voor een aangename verrassing zorgde. Posen blijkt zelf niet alleen zeer fraaie liedjes te schrijven, maar ook liedjes te verzamelen. Hij doet dat door, net als iemand als Pete Seeger, met veel mensen te praten en ze oude liedjes te laten zingen, maar ook door archieven in te duiken en daar prachtige oude liedjes onder het stof vandaan te halen. Een aantal van die nummers heeft hij bij elkaar gebracht op de cd met de toepasselijke titel The Old Songs’ Home, oftewel het tehuis voor oude liedjes. Dat klinkt oubolliger dan het is, want bepaalde liedjes blijken tijdloos te zijn, en bovendien knappen ze behoorlijk op in de behandeling die ze van Posen krijgen.

Sommige liedjes-archivarissen hebben wat al te veel respect voor oude liedjes, en daar heeft Shelley Posen gelukkig niet al te veel last van. Hij voegt soms twee verwante liedjes samen en herschrijft hier en daar een beetje en zet ze dan vervolgens in de uitvoering nog wat verder naar zijn hand. Dat betekent dat ook oude, afgestofte liedjes bij hem echt tot leven komen. Hij heeft een mooie warme bariton en zingt buitengewoon soepel en gemakkelijk. Denk daar dan een geïnspireerde groep vrienden omheen die er instrumentaal stevig tegenaan gaan, en je hebt een beetje een idee hoe deze cd klinkt. Aanstekelijk, dat is wel het minste wat je ervan kunt zeggen. Je hebt bijna de neiging zelf de archieven in te duiken. Kortom – een heerlijke plaat.

Als je Joods bent kun je bijna niet meer onbekommerd door het leven gaan. De geschiedenis heeft er voor gezorgd dat er altijd een schaduw van drama om Joden heen zal hangen, en dat wordt niet minder met alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Shelley Posen is een Joodse man die in Canada woont, en die bepaalde tradities in ere houdt, en die vooral ook erg van Joods eten houdt en er intens van kan genieten. Over dat aspect van het Joods zijn heeft hij de cd Manna gemaakt met allemaal liedjes over Joods eten en Joodse feesten, en ik moet eerlijk zeggen dat die cd verademend is. Hij zingt er zo ontspannen en vol humor over dat je bijna vanzelf mee gaat genieten. De muziek varieert van pure klezmer tot Joods cabaret en bluegrass met jazzy invloeden.
Ook hier weer die warme bariton die zo gemakkelijk en soepel zingt. Heerlijke muziek waar je niet alleen een erg goed humeur van krijgt, maar ook erg veel lekkere honger – je zou al de lekkernijen die in de liedjes langskomen graag eens willen proberen.

Beide cd’s zijn overigens prachtig verzorgd, wat wil zeggen dat er in de cd-boekjes nog uitgebreid extra informatie over de liedjes is te vinden. Ze zijn allebei in eigen beheer uitgegeven, op Posen’s eigen Well Done Music-labeltje. Je kunt ze via zijn website bestellen, en als je van warme, stevige knusmuziek houdt zijn het allebei absolute aanraders – wij liepen hier in ieder geval met brede grijnzen rond na het draaien van beide intieme meesterwerkjes.

  • Shelley Posen – The Old Songs’ Home – Well Done Music WDM01
  • Shelley Posen – Manna – Well Done Music WDM02
  • Shelley Posen’s website