We hebben hier al eerder positief over de muziek van de Canadese jood Shelley Posen geschreven, en we waren dan ook zeer verheugd dat er weer een nieuw album van de man verschenen was. Het lijkt misschien wat vreemd om hem meteen als “Canadese jood” op te voeren, maar bij Posen is dat vrij essentieel, want hij zingt vooral over het leven van een joodse man, en dat hij in Canada woont is volgens mij een van de redenen dat hij vrij ongecompliceerd lijkt te kunnen genieten van de rituelen, feesten en het eten die bij het joodzijn horen. Hij zingt er nog steeds zo aanstekelijk over dat je niet alleen honger krijgt als hij over eten zingt, maar dat je ook bijna jaloers wordt op de rituelen en de feesten.

Maar Posen weet je ook op andere manieren te raken. In het prachtige Fork Garden weet hij bijvoorbeeld een aangrijpend klein monument te creëren voor een leven van toewijding en aandacht. Tijdens dit lied moest ik een paar keer de tranen uit mijn ogen wrijven omdat ik volschoot. In My Mother’s Old Menorah weet hij juist weer een buitengewoon warm gevoel op te roepen, en in andere liedjes zit zoveel humor dat je onwillekeurig in de lach schiet. En dan zit er ook nog wat rock, doowop en dansmuziek tussen, en de nodige weemoed. Posen laat overigens horen dat hij niet alleen liedjes kan verzamelen, maar dat hij zelf ook de prachtigste liedjes kan schrijven, want alles op deze cd is door hemzelf geschreven.

De muziek zou je op zijn jiddisch “gemütlich” kunnen noemen, gemoedelijk, maar dan zonder dat het ooit ergens oubollig wordt. Posen is een “echte Mensch” die met zoveel liefde over het joodse leven zingt, en over zijn ouders en zijn dochter, dat je aan het eind van de cd het gevoel hebt dat je er een vriend bij hebt. Dat klinkt wellicht wat overdreven, maar ik vermoed dat vrijwel niemand onaangeraakt blijft door Posen’s warme en intieme portret van het Joodse leven dat hij leidt.

  • Shelley Posen – Menorah – Songs From a Jewish Life – Well Done Music WDM03