Michelle Shocked werd ontdekt door iemand van een platenmaatschappij die haar liedjes zag zingen bij een kampvuur, ergens in Texas. Hij nam ze op en bracht in 1986 zonder dat zij ervan wist een cd uit, The Texas Campfire Tapes, die onmiddellijk een groot succes was. Het leverde Shocked, die altijd kritische teksten schreef en bleef schrijven, een contract op met de grote platenmaatschappij Mercury. Nu, achttien jaar later, heeft Shocked zelf alle rechten van haar eerste platen weer in eigen hand, en dat betekent dat haar vroege platen nu allemaal achter elkaar opnieuw uitgebracht worden op haar eigen label Mighty Sound. Voor het zover was heeft ze overigens wel jaren voor die rechten moeten knokken.
Ze laat meteen zien hoe je zo’n heruitgave moet aanpakken. Alle platenmaatschappijen die lopen te mekkeren over de kopers die wegblijven zouden hier eens wat aandachtiger naar moeten kijken.

Vorig jaar kwam haar debuut, The Texas Campfire Tapes, opnieuw uit met de complete sessie van eenentwintig nummers op de bonus-cd plus een boekje van meer dan vijftig pagina’s met uniek archiefmateriaal. Een uitgave om watertandend van te genieten.

Haar eerste studioplaat, Short Sharp Shocked is opnieuw gemasterd en klinkt nog net zo fantastisch als toen. De plaat duurde net iets meer dan een half uurtje, maar wordt hier aangevuld met een bonus-cd met eenentwintig extra nummers. Demo’s, live-opnames, radio-opnames en nummers die alleen op compilaties te vinden waren. Een aangrijpende cd, want elk nummer heeft hier iets bijzonders, en vooral bij de live-opnames hoor je waarom ze zo goed is, want je hangt als het ware aan haar lippen. Mooi mooi mooi. Je ziet hier ook dat een artiest zelf feilloos de beste opnames uit kan zoeken. Overigens: zo’n prachtige verzameling “kantlijn-opnames” sprokkel je op Kazaa niet zo snel bij elkaar – ook daarom is dit een zeer aantrekkelijke heruitgave.

Shocked is niet alleen een kritische singer/songwriter in de traditie van Woody Guthry, ze is ook een voorvechter van kleinschaligheid, en zingt bijvoorbeeld ook een liedje over zelfgemaakte aardbeienjam. En dat alles in een stijl die varieert. De ene keer is het gewoon een meid met een gitaar, de andere keer hoor je een jazzy arrangement, bluegrassinvloeden, swing, blues, terwijl het toch steeds onmiskenbaar Michelle Shocked blijft.
Met deze meer dan voorbeeldige heruitgave bewijst ze bovendien zeer nadrukkelijk haar gelijk wat betreft kleinschaligheid, want een mooiere heruitgave dan deze hadden we nog niet eerder gezien.

Het is de bedoeling dat ze rustig doorgaat met deze serie tot al haar oudere werk weer beschikbaar is, terwijl ze op datzelfde eigen label ook nieuw werk uitbrengt.
Gelukkig is er in Nederland een distributeur, Bertus, die ervoor zorgt dat al dit moois gewoon in Nederlandse platenzaken te koop is. Ga eens kijken, en ik garandeer je dat je bezwijkt, al was het alleen al voor de prachtige verpakking in een solide Chinees kartonnen doosje.